Rol in de samenleving

" De UZ's zijn de publieke kennisorganisaties voor onze gezondheidszorg "

De zeven universitaire ziekenhuizen, gegroepeerd in de RUZB, hebben naast het aanbieden van basiszorg een specifieke rol in onze samenleving. Ze zijn de motor van het onderzoek in onze gezondheidszorg, staan in voor de opleiding van geneesheer-specialisten en garanderen ‘state of the art’ zorg voor patiënten die nergens anders meer terecht kunnen. Samen zorgen zijn voor een continue verbetering van de gezondheidzorg.

De UZ’s zijn centra waar onderzoek en unieke expertise zich vertalen in nieuwe toepassingen voor de zorg van ernstig zieke patiënten. Hierdoor hebben ze een belangrijke publieke functie. Ze vervullen een sleutelrol in de in de vernieuwing van de gezondheidszorg  door zorg, onderzoek en onderwijs te combineren. Hierdoor garanderen ze de continuïteit van zorg voor alle patiënten, vooral voor patiënten met ernstige complexe aandoeningen. De UZ’s verlenen net zoals de andere ziekenhuizen basiszorg. Een aantal zaken onderscheidt hen van echter van de algemene ziekenhuizen : ze beschikken over een onderzoeksinfrastructuur, realiseren vernieuwingen in zorg en leveren topreferentiezorg. Dit vertaalt zich in een publieke functie waarbij nieuwe inzichten en innovatieve zorg wordt aangeboden, die een katalysator kan zijn voor de kwaliteit van zorg.

De UZ’s zijn ervan overtuigd dat innovatie en wetenschappelijk onderzoek kunnen helpen om de kostentoename te beperken en dat steeds meer ziekten behandelbaar zijn. Bedoeling is om meer mensen zo goed mogelijk te behandelen zodat ze hun actief leven kunnen blijven voortzetten.